Ett år med komposterbar markduk

Nu är det dags att utvärdera efter ett år med komposterbar markduk. Jag har förresten äntligen fått in duken i lager igen. Jag har två olika tjocklekar av markduken/bäddfolien BioAgri, 20 my eller 35 my. De ska klara cirka 6-12 månader respektive 12-24. Förra året testade jag den i två odlingskvarter i min köksträdgård.

Här kommer min utvärdering.

Vissa ytor var lite försummade gällande ogräsrensning. Som arbetande småbarnsförälder vill jag fuska så mycket som möjligt. För att kunna använda markduken på dessa ogräshärjade ytor valde jag att odla kål på en yta och majs och vintersquash på den andra. Anledningen till det är att det är sorter som jag förodlar i kruka eller stor plugg till ganska stora plantor. Det gör att jag kan göra hål i markduken och plantera igenom den. Det hade varit svårare med t.ex. morötter som skall direktsås eller sättlök som är väldigt många till antalet. Jag ville ha så få hål i markduken som möjligt.

En annan sak som oroade mig var ett BioAgri inte släpper igenom något vatten. Men detta visade sig inte bli något problem då vatten kunde sippra ner i planteringshålen. 

Jag började med att trampa ner det decimeterhöga ogräset (bestående av kvickrot, brännässla, maskros och min värsta fiende revfingerört). Sedan spred jag ut ett lager på 5-10 cm färsk hästgödsel blandat med spån. Ovanpå det rullade jag och spände ut BioAgri. Jag fäste den tillfälligt med blompinnar i hörnen för att den inte skulle blåsa bort. Jag la dit en remsa i taget och la sedan hö och ensilage ovanpå för att förankra samt för att få det att se lite finare ut. Jag kröp sedan på sidan av duken, utan att gå på den, och gjorde hål och planterade mina plantor. Jag vattnade sedan direkt i hålen där plantorna var planterade. Jag vattnade igen några gånger första veckorna då jag såg att plantorna slokade lite. När de väl hade etablerat sig klarade de sig med det regn som kom.

Jag använde också den tunna duken på en yta med mycket tistel men där gick tistlarna igenom duken. I år ska jag testa med den tjocka duken och se om den orkar hålla tillbaka det ogräset. 

Jag är mycket nöjd med mitt test. De två kvarter med BioAgri komposterbar markduk blev de mest ogräsfria och fina kvarteren. I år ska det bli spännande att odla annat på de ytorna och se hur snabbt BioAgrin komposteras. Den ligger ju kvar under täckmaterialet.

Om någon av er som köpte duk av mig förra året testade på en yta med kirskål så är jag mycket nyfiken på hur det fungerade för er. Hör gärna av er.

Här hittar ni BioAgri’n i min webbshop.

Här hittar du mer information om BioAgris produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *