0730-22 71 01

Fri frakt på alla beställningar över 599 kr. Minsta ordervärde 240 kr. 

Äkta kvitten – en glömd juvel i fruktvärlden

Äkta kvitten är en frukt som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet än den får. Dess unika smak och textur, tillsammans med dess hälsosamma egenskaper, gör den till en riktig juvel bland frukter. I denna artikel kommer vi att titta närmare på äkta kvitten, dess egenskaper och hur du kan använda den i matlagning.

En underskattad frukt

Äkta kvitten, eller bara kvitten, är en av de mest underskattade frukterna. Den är gyllene och liknar en blandning mellan äpple och päron. Den har länge varit bortglömd i västvärlden. En av orsakerna till det är att den anses vara svår att tillaga.

För att förstå varför kvitten är så underskattad måste vi titta på dess ursprung. Kvitten härstammar från Mellanöstern, men är numera vanligt förekommande i hela världen. Trots dess ursprung är kvitten inte lika populär i västvärlden som andra frukter som äpplen, apelsiner och bananer. Detta kan bero på att den är relativt svår att hitta i butiker och inte är lika välkänd som andra frukter.

Men för dem som har upptäckt kvitten är det en riktig delikatess. Det finns något speciellt med dess aromatiska smak och något håriga yta som gör att den känns mer exotisk och spännande än andra frukter.

En annan faktor som bidrar till kvittens låga popularitet är att den ofta anses vara svår att tillaga. Frukten är nämligen inte god att äta rå, utan behöver tillagas på något sätt för att bli ätbar. Traditionellt används kvitten för att göra marmelad eller gelé på grund av dess höga pektinhalten. Men kvitten kan också användas i soppa, bakverk eller stekt för att ge maten en extra touch av sötma och arom.

Men kvitten har fler hälsosamma egenskaper än dess goda smak. Frukten är rik på fiber, C-vitamin och kalium, vilket gör den till en utmärkt tillskott till en hälsosam kosthållning. Dess höga pektinhalten har också visat sig ha positiva effekter på matsmältningen och kolesterolet.

Så hur kan man bäst njuta av kvitten? Ett populärt sätt att tillaga kvitten är att göra en sylt eller marmelad av den. Detta är inte bara ett enkelt sätt att konservera frukten, utan också ett sätt att få ut maximalt av dess unika smak.

Användning i matlagning

Äkta kvitten kan användas på många olika sätt i matlagning. Dess syrliga smak gör den till en utmärkt ingrediens i marmelader och sylt. Det kan också användas för att göra kvittenjuice, vilket är en populär dryck i Mellanöstern. Äkta kvitten är också en utmärkt ingrediens i söta och salta rätter, som bakade kvitten med honung och rosmarin eller kvitten och ostbricka.

Äkta kvitten i desserter

En av de mest populära användningarna av äkta kvitten är i desserter. Dess unika smak och textur gör den till en utmärkt ingrediens i kakor, pajer och sorbeter. Ett enkelt och gott sätt att använda äkta kvitten är att göra en enkel paj med kvitten. En sådant recept kan du hitta här.


Läs gärna mer om kvitten på Wikipedia.

Kika gärna in i webbshoppen för att se vilka kvittenträd jag säljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Jag meddelar dig när produkten åter är i lager. Fyll i din e-postadress.