Kvitten – en bortglömd frukt som är på väg tillbaka

Från att göra den lyxigaste marmeladen till att skapa vackra prydnadsträd, kvitten är en frukt som förtjänar att upptäckas på nytt.

Vad är kvitten?

Kvitten är en växt med en lång historia. Den omnämns redan på 1500-talet i Sverige och långt tidigare i södra  Europa. Den infördes från Asien till Grekland redan på 700-talet f.Kr. Äkta kvitten har stora värden både som frukt- och prydnadsträd. Den växer antingen som en buske eller som ett mindre träd, även om den i södra Europa kan bli hela 7 meter högt. När vi talar om kvitten är det antingen de stora rosa och ibland vita blommorna som påminner om enorma äppelblommor. Eller så är det frukten som bland annat kan kokas till lyxig marmelad. 

Kvittenfrukterna är formade antingen som ett äpple eller ett päron. Det de har gemensamt är den intensivt gula färgen vid mognad. Även om frukterna ser läckra ut så är det få kvittenfrukter som är goda att äta råa. De är mycket hårda, ludna och smakar starkt av garvsyra. Men låter man den koka ungefär en timme och tillsätter socker så har du en lyxig marmelad. Du kan även baka lyxigt goda pajer på den. Placera några råa frukter på ett fat eller en fönsterbräda, så sprider de en underbar doft i rummet. 

Hur ska den odlas?

Kvitten har ett relativt ytligt rotsystem som gör den känslig för torka. Den ska därför odlas på mark med hög fuktighet utan att den för den skull blir stående med ”fötterna” i vatten. Jorden får gärna vara lätt sur. 

Hur vill du ha din planta? Om du vill stamma upp den till ett riktigt träd så ta då successivt bort sidogrenar. Vill du istället ha ett flerstammigt träd så låt plantan behålla alla grenar. 

Visste du att kvitten tål beskärning bra? Det gör att den går utmärkt att spaljera och forma som man vill ha den. Vad sägs om en kvittenberså? Eller en spaljerad kvitten mot en vägg? Spaljering är också ett utmärkt sätt att odla kvitten på där den kanske inte hade varit härdig annars. 

Korta fakta

  • Plantera i lätt sur jord på en inte alltför torr plats
  • Jordförbättra med kompost och rhododendronjord, alternativt okalkad torv
  • Välj en hyfsat solig plats så att frukterna hinner mogna (september – oktober)
  • Zon 1-2(3)

Läs mer om kvitten på Wikipedia.

Kontakta mig gärna för mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *