I Sverige kallas den framför allt blåbärstry, i Japan och Ryssland kallas den haskap och i Nordamerika honeyberry. Det är en bärbuske som har liknande krav på växtplats som en vinbärsbuske och den blir ungefär lika stor. Bären utmärker sig dock. Söta, syrliga och supernyttiga. Buskarna ger en ovanligt tidig skörd av avlånga blå bär. Bären är ganska nya på den Europeiska marknaden men har länge odlats i Ryssland och Japan.
De senaste åren har ett intensivt förädlingsarbete av haskap genomförts, detta för att få fram nya och bättre sorter av blåbärstry. Man har eftersträvat olika egenskaper såsom större skörd, större och sötare bär, bär som inte faller av busken när de mognat, bär som är lätta att skörda med maskin och även kan skördas både tidigare och senare. Förenklat kan man dela in blåbärstry i två undergrupper: kanadensiska sorter som blommar/mognar sent och ryska sorter som blommar/mognar tidigare. Att det överhuvudtaget talas om kanadensiska sorter beror på att det i Kanada finns ett Universitet som tagit fram nya sorter. De har använt plantmaterial från flera olika länder men deras sorter har generellt mer japanskt än ryskt ursprung. Istället för att tala om kanadensiska och ryska sorter så väljer jag att beskriva dem som tidiga och sena sorter. Sedan är det ju alltid sorter som hamnar mittemellan.
Bären utmärker sig. Söta, syrliga och supernyttiga.
Det finns en mängd olika sorter där både buskens växtsätt och bärens form och storlek varierar. Bären kan vara allt från smalt bananformade till knubbigt runda. Gemensamt är att de är blå och innehåller en mycket hög halt av antioxidanter (mer än i blåbär).
Viktigt att veta: De kräver INTE surjord såsom amerikanska blåbär. Vanlig trädgårdsjord fungerar utmärkt. Men med fördel kan du blanda jorden med kompost och gödsel. Plantera gärna plantan 2 – 5 cm djupare än den står i krukan. De första åren och vid torka är vattningen extra viktig. Vattna hellre mycket och sällan än lite och ofta. Välj också hellre en aningen fuktig plats än en torr. Sol är förstås bra och som de flesta bär och frukter ger den störst skörd och sötast bär i full sol. Halvskugga går bra men i helskugga skulle jag inte rekommendera någon att plantera den i.
Eftersom busken så småningom blir ca. 1.2 – 1.8 m så tänk på att inte plantera dem för tätt. Om du vill ha en häck av blåbärstry så är ca. 1.2 m mellan plantorna lagom. För fristående buskar bör du ha mer om du vill kunna gå mellan.
En annan viktig sak är pollinering. Utan pollinering blir det inga bär och haskap, eller blåbärstry, är korspollinerande. Det innebär att det behövs pollen från en ANNAN SORT för att busken skall ge bra skörd. Vissa sorter är delvis självpollinerande men även i de fallen får du en större skörd med större bär om buskarna korspollineras. Därför rekommenderar jag att du har minst två, gärna tre eller fler sorter som blommar samtidigt. Många sorter överlappar varandra delvis i blomningstid medan andra inte blommar samtidigt. Om man bara har plats för 2 – 3 buskar bör man välja samtliga antingen tidiga eller samtliga sena. Om man har plats för minst 4 buskar kan man välja hälften tidiga och hälften sena.
De tidigaste sorterna har bär som mognar strax innan eller samtidigt som jordgubbar, de sena cirka ca 6 v senare.
Nyfiken på blåbärstry? Kika in i vår webbshop och hör gärna av dig om du undrar över något. Vi finns även på Facebook och Instagram. Ännu mer nyfiken på blåbärstry? Här finns mängder av information om de nyare sorterna (boreal-serien).
Lämna ett svar